Tagtik

Festivals : tien nachten muzikale waanzin op de Lokerse Feesten

Het staat vast : ongeacht de weersomstandigheden blijft België het land dat het grootste aantal festivals per vierkante kilometer telt. En Vlaanderen prijkt voorop met vaste waarden die zelfs een vleugje respectabiliteit verworven hebben.

Zoals bijvoorbeeld Lokeren – een stadje tussen Sint-Niklaas en Gent- dat sinds 49 jaar een « plaatselijk feest » organiseert dat tot één van de belangrijkste muziekevenementen van de lage landen is gegroeid. Iedere avond en in totaal verschillende muziekgenres verwelkomt het terrein langs de Grote Kaai tot 15000 toeschouwers. En alsof dit nog niet genoeg was, bieden de Fonnefeesten in het stadscentrum een gratis programmatie met o.a. De onnavolgbare Gipsy Kings, Absynth Minded, Kosheen,Channel Zero of wat er overblijft van Earth, Wind & Fire onder leiding van Al McKay.

Dit jaar weer biedt het grote podium van de Lokerse Feesten zijn vracht onverwachte -en hopelijk beloftevolle- comebacks : van
Massive Attack tot Chris Isaak, van De La Soul tot Richard Ashcroft (ex-The Verve). Nostalgie verplicht : ontroerd zullen we een traantje wegpinken bij het programma van zondag 4 augustus en zijn montere overlevenden van de jaren 80. Natuurlijk is de line up van de groepen veranderd maar Marcel Vanthilt is nog steeds de coördinator van Arbeid Adelt ! En Marc du Marais die van La Muerte. The Selector blijft de geest van het skalabel 2Tone levend houden met On the Radio op het podium en nog steeds zangeres Pauline Black. Na meerdere afscheidstournees en nieuwe starten telt The Damned anno 2024 nog steeds de onverwoestbare Dave Vanian en Captain Sensible als leden. Het schijnt dat zelfs Rat Scabies die enkeke dagen eerder zijn 69ste verjaardag zal gevierd hebben weer de drums zal hanteren. Andrew Eldritch heeft zijn haardos nog steeds niet terug en heeft in dertig jaar tijd geen enkele nieuwe song geschreven. De slechts drie studioalbums van de Sisters Of Mercy blijven echter overeind. Wat Front 242 betreft, zij zullen afscheid nemen met drie concerten in de Ancienne Belgique van Brussel in januari 2025.

 

(AK - Vertaling : Nadine Milo/Picture : © Etienne Tordoir)

Niet te missen dagen :

3 augustus:Compact Disk Dummies, Charlotte Adigery + Bolis Pupul, Phoenix en o.a. The Roots
4 augustus:Arbeid Adelt !, Vive La Fête, The Selector, The Damned, Sisters of Mercy, Front 242, La Muerte en o.a. Jah Wobble
5 augustus:Future Islands, Richard Ashcroft, The Pixies

7 augustus : Bluai, Bony King of Nowhere, Chris Isaak en o.a. Novastar
10 augustus: Loverman, Whispering Sons, Trentmoller en o.a. Massive Attack

Infos en tickets : www.lokersefeesten.be

Foto : Front 242 op het Sinners Day Festival in Oostende (België) op 25 augustus 2021 (© Etienne Tordoir)

Ook dit kan u interesseren