Tagtik

Hitte en onweer: uw weercocktail voor zaterdag in België

Het belooft zaterdag ontzettend warm te worden, en dat zal her en der gepaard gaan met hevige onweders.

KMI waarschuwt met code geel voor onweer
Zaterdagmiddag tot en met zondagnacht is er kans op onweer. De grootste kans op onweer situeert zich in de periode tussen zondagmiddag en het begin van de avond. Bij deze onweders kan er 20 tot 30 l/m² vallen op een uur tijd. Plaatselijk kan er ook hagel vallen of felle rukwinden voorkomen. Buiten deze periode kunnen er zich ook onweershaarden ontwikkelen, die eerder plaatselijk zijn, maar daarom niet minder hevig.

Ook code geel voor hitte, uitzondering van Kust
Zaterdag wordt het zeer warm en zwoel met in vele streken maxima rond 31 graden. Lokaal (waar er geen neerslag valt) kan het kwik klimmen tot 32 of 33 graden. Aan zee en in de Ardennen is het wat minder warm.

Weerpraatje
Zaterdag wordt een zeer warme dag. Eerst is het zonnig, maar vanaf ongeveer de middag ontstaan er stapelwolken en verschijnen er hoge wolkensluiers. In de loop van de late namiddag en avond is er kans op enkele lokale buien met onweer. We halen maxima van 27 graden in de Hoge Venen tot plaatselijk 32 of zelfs 33 graden elders. De wind is zwak tot matig uit zuid tot zuidoost, tijdelijk ruimend naar zuid tot zuidwest. Dat meldt het KMI.
Zaterdagavond en -nacht kan er hier en daar een onweersbui voorkomen. Het blijft zeer zacht met minima van 15 tot 20 graden bij een zwakke zuidelijke of veranderlijke wind. Aan zee draait de wind naar het westen.

Zondagvoormiddag is het nog overwegend droog en vaak zelfs zonnig. Vanaf de vroege namiddag wordt het onstabiel met buien en lokaal onweer vanuit Frankrijk. Plaatselijk zijn die buien stevig met veel neerslag in korte tijd en kans op hagel en windstoten. De maxima schommelen tussen 24 graden aan zee, 27 graden in het centrum en 29 of 30 graden in het oosten. De wind is meestal zwak uit veranderlijke richtingen. Aan de kust waait er een zwakke tot matige wind uit west tot noordwest.

(Skwadra by Tagtik/Source: KMI/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren