Tagtik

Je kind laten winnen: een slecht idee?

Je hebt het waarschijnlijk al meegemaakt: je kind wordt boos of krijgt een huilbui omdat hij verloren heeft bij een spel. Of ben jij iemand die jouw kind steeds laat winnen?

Jonge kinderen passen de spelregels aan zoals ze het zelf goed uitkomt. Dit is niets om je zorgen over te maken want het past bij hun leeftijd. Heel kleine kinderen mag je ook gerust laten winnen. Zij kunnen nog niet goed met verlies omgaan.

Eens je kind naar school gaat is het aangeraden om toch af en toe eens tegengas te geven door het niet te laten winnen. Neem vooraf de spelregels door en vertel dat jullie zich daar zullen aan houden. Wanneer je kind dan eens verliest, leert het dat een spel wel eens anders verloopt dan hij hoopte. Verwacht dus niet direct dat hij er goed op reageert. Verliezen moet een kind leren. Kinderen tot 8 jaar hebben het trouwens lastig om emoties te reguleren.

Als ouder geef je dan ook het goede voorbeeld door bij verlies je emoties te tonen. “Ik wilde winnen, maar dat is niet gelukt. Misschien lukt dat volgende keer wel.”

Let er wel op dat je steeds spelletjes kiest die bij de leeftijd van je kind past. Te moeilijke spelletjes zorgen alleen maar voor meer frustratie.

(FVDV for Tagtik/Source: Psychologie Magazine/Illustration picture: Photo by Michał Parzuchowski on Unsplash)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren