Tagtik

Kans op sneeuwbuien vandaag

Donderdagvoormiddag is het bewolkt met eerst nog enkele sneeuwbuien over het oosten van het land. In Vlaanderen zijn er brede opklaringen en is het droog. In het zuiden van het land hangen veel wolken. In de late namiddag stijgt opnieuw de kans op een winterse bui vanaf de Noordzee. We halen maxima van -1 tot +1 graad in de Ardennen, +4 graden in het centrum en +5 graden aan zee. De matige westen- tot zuidwestenwind wordt stilaan zwak. Aan zee blijft de wind matig waaien uit westnoordwest. Dat meldt het KMI.

Donderdagavond en -nacht blijft het zwaarbewolkt ten zuiden van Samber en Maas met vooral in de Ardennen kans op aanvriezende mist. Elders is het half bewolkt met soms brede opklaringen. Plaatselijk is er kans op enkele winterse buien. De minima liggen tussen -8 en -5 graden in de Ardennen, -2 graden in het centrum en +2 graden aan zee. De wind waait meestal zwak uit zuidwest en aan zee meestal matig uit westnoordwest.

Vrijdag wordt het vaak betrokken en nevelig in de Ardennen. Elders is het wisselend bewolkt met opklaringen en wolkenvelden. In de loop van de dag bereiken buien, in de vorm van regen, korrelhagel en smeltende sneeuw, het noorden van het land. Op het einde van de dag of tijdens de avond, trekken de buien verder naar het zuiden en gaat er smeltende sneeuw of sneeuw vallen; in de intensiteit van de sneeuwval zal sterk verschillen van plaats tot plaats. De maxima liggen tussen -2 graden en +1 graad in de Ardennen, en rond +2 of +3 graden in de Condroz en Haspengouw, rond +4 of 5 graden in het centrum en in het westen van het land en rond 6 graden aan zee. De wind waait matig uit het westen tot zuidwesten in het binnenland en vrij krachtig tot krachtig uit het westen tot noordwesten aan zee; de wind draait tegen de avond naar het noordwesten tot noorden, tijdens de nacht erop naar het noorden tot noordoosten. Er zijn rukwinden mogelijk van 55 km/u aan zee.

Zaterdagochtend hangt er in de Ardennen vaak nog bewolking met eventueel nog wat lichte sneeuwval. Elders brede opklaringen. In de namiddag wordt het wisselend bewolkt maar blijft het overwegend droog. Er staat een zwakke tot matige wind uit het noordoosten, die koude lucht aanvoert: maxima tussen -3 graden en -1 graad op de hoogten van de Ardennen, rond het vriespunt in de Condroz, Lotharingen en de Kempen en tussen +1 graad en +3 graden elders.

(Skwadra by Tagtik/Source: KMI/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren