Tagtik

Oudjaar in Brussel: 690 politie-interventies en 160 aanhoudingen

Traditioneel ging de oudejaarsnacht in Brussel gepaard met geweld tegen hulpverleners, brandstichting en vernielingen. Dat was tijdens de jaarovergang van 2022 naar 2023 niet anders.

In totaal moest de politie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest maar liefst 690 keer uitrukken voor interventies. Het gaat hierbij om interventies door de festiviteiten, maar ook om normale interventies. De Brusselse brandweer heeft tijdens de afgelopen Oudejaarsnacht meer dan 700 interventies afgewerkt, het dubbele van in normale omstandigheden. 

Ook nadat een persoon van een balkon was gevallen en de hulpdiensten probeerden om het slachtoffer tevergeefs nog te reanimeren, werden ze aangevallen.

In de loop van de nacht moest de brandweer uitrukken om heel wat branden te blussen. Uit de eindevaluatie blijkt dat het gaat om 26 auto's, twintig elektrische steps, drie fietsen, zes bromfietsen en een voetbalterrein, net als 24 bomen en struiken. De brandweer kwam 57 keer tussen voor brandend afval of brandende paletten en driemaal voor brandende afvalcontainers.

In totaal werden er afgelopen nacht in de hoofdstad 160 mensen aangehouden. 139 daarvan waren administratieve aanhoudingen. 21 mensen werden gerechtelijk aangehouden.

Het openbaar vervoer werd verstoord door vandalisme, brandweer en politie werden op verschillende plekken in de Belgische hoofdstad bestookt met vuurwerk. 

(Skwadra by Tagtik/Source: KMI/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren