Tagtik

Temperaturen zakken drastisch komende dagen

Er staat ons de komende dagen een koudegolf te wachten. Het gaat zelfs vriezen.

Zaterdagmiddag blijft het zwaarbewolkt tot betrokken met vrij veel regen. Deze namiddag verwachten we neerslaghoeveelheden tussen 5 en 10 l/m². Het is zacht met maxima tussen 7 graden in de Ardennen en 12 graden in Vlaanderen. De wind waait vrij krachtig tot soms krachtig uit het zuidwesten met rukwinden tot 75 km/h. Dat meldt het KMI.

Zaterdagnacht trekt de regenzone langzaam weg richting Duitsland. In de westelijke landshelft wordt het al snel droog met brede opklaringen, maar in het oosten van het land kan het nog lang regenen. Ten zuiden van Samber en Maas kan er nog eens tot 15 à 20 l/m² regen vallen. Op het einde van de nacht kan de laatste neerslag op de Hoge Venen zelfs wat winters worden. De temperaturen dalen tot rond 2 graden op de Hoge Venen en tot 5 of 6 graden elders. De wind wordt matig tot vrij krachtig en ruimt naar westzuidwest. Vooral vanavond zijn er nog rukwinden mogelijk tot 70 km/h, later neemt de wind wat af.

Zondagochtend verschijnen er tijdelijk enkele opklaringen in het westen en het centrum. De laatste regen verlaat het zuidoosten in de ochtend. Op het einde van de voormiddag verwachten we plaatselijke buien die vanuit het noordwesten door het land trekken. Op de Ardense hoogten worden de buien winters van karakter. De maxima schommelen tussen 7 en 8 graden in Vlaanderen en komen niet hoger dan 2 graden op de Ardense hoogten. De wind spant aan en wordt vrij krachtig tot krachtig met vooral tijdens de buien rukwinden tussen 70 en 80 km/h.

Zondagavond is het gedeeltelijk bewolkt met nog enkele plaatselijke buien (die in de Ardennen soms winters van karakter zijn). In het tweede deel van de nacht neemt de bewolking toe vanuit het zuidwesten met in eerste instantie lichte regen of motregen. Tegen de ochtend wordt die neerslag intenser en soms winters van karakter in de streken langs de Franse grens en op de Ardense hoogten. De minima liggen tussen 0 en 4 graden. De wind wordt matig uit zuidwest en krimpt naar zuid.

Maandag is het betrokken met regenbuien of buien van smeltende sneeuw in Laag- en Midden-België en sneeuwbuien in Hoog-België. Het wordt nog wat kouder bij maxima tussen 0 en 3 graden in het zuiden van het land, 3 graden in het centrum en 5 graden aan zee. De wind is matig tot vrij krachtig (en aan zee soms krachtig) uit zuidwest ruimend naar west tot noordwest.

Na een koude ochtend met op vele plaatsen vrieskou, wordt het dinsdag overal droog met een afwisseling van zon en wolken. Ten zuiden van Samber en Maas is het eerst grijs met veel lage wolken en mogelijk nog wat lichte sneeuw, en overdag hangt er daar ook meer bewolking. De maxima liggen aan de koude kant met waarden tussen -3 graden in de Ardennen, 0 of licht positieve waarden in het centrum en +2 graden aan zee. Er staat een meestal zwakke wind uit zuidwest, krimpend naar zuidoost.

Woensdag verloopt gelijkaardig; we starten de dag met wijdverspreide vorst en het blijft meestal droog met opklaringen, met uitzondering van Hoog-België, waar de lage bewolking blijft domineren. We halen maxima van -2 graden op de hoogste toppen tot +4 graden aan zee bij een zwakke zuidoostenwind.

(Skwadra by Tagtik/Source: KMI/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren