Tagtik

Burgemeester Antwerpen: "Het zijn vrijwel altijd allochtone jongeren"

Bart De Wever reageert bijzonder scherp nadat jongeren in zijn stad Antwerpen een ziekenwagen hebben gestolen en er vervolgens mee zijn gaan joyriden. 

Het was geen verrassing wie er op de beelden stond die gemaakt werden in de ziekenwagen waarmee enkele mannen gaan joyriden waren. Dat zegt burgemeester Bart De Wever in een interview op Radio 1. "Het zijn vrijwel altijd jongeren van allochtone origine", is de conclusie van BDW.

"Het is jammer genoeg niets unieks. We noteren steeds meer feiten van geweldpleging of huftergedrag tegen iedereen die de overheid vertegenwoordigt. Het komt vaak vanuit een bepaalde groep inwoners." De Wever doelt dan naar eigen zeggen op jongeren die in onze samenleving, “en vooral in de steden”, opgroeien in “bijzonder zwakke opvoedingssituaties”.

"Zij hebben ook vaak banden met criminele organisaties die hen op opzoeken en lokken. Dat zijn vrijwel altijd jongeren van allochtone origine, meestal niet-Europees, die hier opgroeien zonder veel perspectief. Ik kan u zeggen dat het voor ons geen verrassing is van wie we zien op die beelden. Die zijn zeer goed bekend. Het zijn zij ook die vrouwen lastigvallen, onze ordediensten lastigvallen… Ik geef u op een briefje dat we die allemaal kennen", zegt De Wever. Volgens de N-VA-voorzitter gaat het steeds om jongeren “met dossiers van meters dik van huftergedrag”.

En vaak hebben de feiten een link met de drugswereld, benadrukt de burgemeester van Antwerpen. Hij vraagt dan ook andermaal om een federale aanpak en strengere juridische maatregelen.

(SR for Tagtik/Source: Radio 1/Picture: Picture by Miel Pieters via WikiCommons licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic license)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren