Tagtik

De drie grootste leugens die Trump vertelde in het debat

Voormalig Amerikaans president Donald Trump werd de afgelopen jaren al op heel wat leugens betrapt. En ook tijdens het eerste grote debat met zijn democratische tegenstandster, nam hij meermaals een loopje met de waarheid. We zetten hier voor jullie de drie grootste onwaarheden die Trump vertelde tijdens het debat op een rijtje.

'Abortus na 9 maanden'
Donald Trump, inmiddels al 78, beweerde opnieuw dat in Democratisch bestuurde staten abortussen plaatsvinden in de negende maand van de zwangerschap. Trump sprak de volgende woorden: “Een Democratisch gouverneur zei: ‘De baby zal geboren worden, en we zullen dan beslissen.’ Met andere woorden: we zullen de baby dan executeren”, klonk het. Maar dat zou neerkomen op kindermoord en dat is uiteraard illegaal in alle 50 Amerikaanse staten. Minder dan één procent van de abortussen in de VS wordt uitgevoerd na 21 weken zwangerschap, en dit gebeurt bijna altijd in medische noodgevallen of bij gevallen van afwijkingen bij de foetus. De woorden van Trump kloppen dus niet.

'Criminaliteit toegenomen onder Biden'
Trump beweerde dat de criminaliteit in de VS “enorm is toegenomen” tijdens het presidentschap van Joe Biden. Maar ook dat blijkt niet te kloppen. In tegendeel! De criminaliteit is juist gedaald tijdens het presidentsschap van Biden. Gegevens van de FBI tonen immers aan dat gewelddadige criminaliteit een piek bereikte tijdens de coronapandemie in 2020 (onder Trump), en daarna gestaag bleef dalen. Het aantal gewelddadige misdrijven daalde in 2023 met 6 procent, en in het eerste kwartaal van 2024 nog eens met 15 procent. 

'Immigranten nemen onze steden over'
Trump deed gewoontegetrouw tijdens het debat meermaals populistische uitlatingen over immigratie. Zo zei hij dat illegale immigranten “onze steden overnemen” en “er geweld plegen”, maar in realiteit daalt de criminaliteit in de Verenigde Staten, en plegen illegale immigranten bovendien juist minder misdaden dan gemiddeld.

(FVDV for Tagtik/Source: The New Yorker - BBC - Nieuwsblad/Illustration: Pixabay)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren