Tagtik

Hongarije maakt Europa boos: 'Onaanvaardbaar!'

Het idee van een luitenant van Orban om migranten per bus enkele reis naar Brussel te sturen, doet de muren van de Europese Commissie en de Belgische en Brusselse instellingen trillen van woede.

Een persconferentie van de Hongaarse staatssecretaris Bence Rétvàri heeft de lont in het kruitvat gestoken. Geïnspireerd door de dreigementen van zijn premier Viktor Orban poseerde hij voor bussen die reclame maakten voor een enkeltje “Röszke-Brüsszel”. Een duidelijke boodschap tussen de grensovergang voor migranten tussen Servië en Hongarije en de hoofdstad van Europa. Hij beloofde migranten immers een enkele reis naar Brussel aan te bieden.

Publieke verontwaardiging
De verontwaardiging is voelbaar bij de Belgische en Brusselse autoriteiten. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor aanvaardt de doortocht van het “geïnstrumentaliseerde” transport niet. De burgemeester van Brussel, Philippe Close, heeft de Belgische regering gevraagd de bussen aan de grens te blokkeren. Aan Europese zijde reageerde Anitta Hipper, woordvoerster van de Commissie, ze zei dat ze “woedend” was over deze “onaanvaardbare” bedreiging voor de Europese instellingen. Er zijn alvast contacten gelegd met Hongarije om het vertrek van deze bussen te voorkomen.

(SR and Olivier Duquesne for Tagtik/Source: Le Soir - Belga - RTBF/Picture: © European Union, 2022 - Bogdan Hoyaux)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren