Tagtik

Journaliste die corona in China versloeg, na vier jaar uit gevangenis?

De Chinese burgerjournaliste die verslag uitbracht over de uitbraak van COVID begin 2020, zou normaal maandag 13 mei, na vier jaar gevangenschap, moeten zijn vrijgekomen. Tot nu toe is er echter geen spoor van haar te bekennen.

De Chinese journalist Zhang Zhan reisde begin 2020 naar Wuhan, de Chinese stad waar eind 2019 het COVID-19-virus voor het eerst opdook. Vanuit de stad plaatste ze beelden op X en YouTube, verboden media in China, en maakte blogposts over de ontwikkelingen in Wuhan. 

Op beschuldiging van het "uitlokken van onrust" in mei 2020 werd Zhang Zhan gearresteerd en opgesloten. Een paar maanden later werd ze door een rechtbank in Shanghai schuldig bevonden en veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf. Tijdens haar gevangenschap ging ze enkele keren in hongerstaking.

De Parijse organisatie Reporters Without Borders (Reporters sans frontière, RSF) drukte op X al haar bezorgdheid uit over het lot van de journaliste. Volgens een voormalige advocate van de journaliste is zij ofwel in vrijheid gesteld, ofwel overgebracht naar een andere plaats waar ze een 'zachte gevangenisstraf' krijgt. Het is ook mogelijk dat de Chinese autoriteiten haar een contactverbod met buitenlandse media heeft opgelegd.

(Tagtik with LpR/Source: agencies, Guardian, NRC/Illustration picture: Pixabay)

Fausto

Fausto

Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren