Tagtik

Oekraïne vraagt Mexico om Poetin te arresteren

Op woensdag riep de Oekraïense ambassade in Mexico de Mexicaanse regering op om de Russische president te arresteren als hij aanwezig zou zijn bij de inauguratie van de Mexicaanse president Claudia Sheinbaum, de eerste vrouwelijke president van het land. Zij zal op 1 oktober aantreden.

In maart 2023 vaardigde het Internationaal Strafhof (ICC) een arrestatiebevel uit tegen Vladimir Poetin. Hij wordt beschuldigd van oorlogsmisdaden voor het deporteren van kinderen uit bezette gebieden in Oekraïne naar Rusland, meldt het Belgische mediakanaal La Libre.

De Oekraïense ambassade verklaarde daarom: "We vertrouwen erop dat de Mexicaanse regering het internationale arrestatiebevel" tegen de heer Poetin respecteert en hem "overdraagt aan de gerechtelijke instantie van de Verenigde Naties in Den Haag", het Internationaal Strafhof (ICC), als hij deelneemt aan de investituurceremonie van mevrouw Sheinbaum op 1 oktober.

Aangezien Mexico het Statuut van Rome heeft ondertekend (het internationale verdrag dat het ICC heeft opgericht), heeft het de plicht om "degenen die verantwoordelijk zijn voor internationale misdaden aan zijn strafrechtelijke jurisdictie te onderwerpen".

Hoewel de Oekraïense ambassade in Mexico volhoudt dat het hoofd van het Kremlin een oorlogsmisdadiger is die zich voor de rechtbank moet verantwoorden voor zijn daden (invasie van Oekraïne), bedankt ze Mexico toch voor de uitnodiging van Volodymyr Zelensky voor de inauguratie van zijn president.

Juan Ramon, Mexico's toekomstige minister van Buitenlandse Zaken in de regering van Claudia Sheinbaum, maakte woensdag ook duidelijk dat de uitnodiging van de Russische president puur ceremonieel was. 

(SR and Manon Pierre for Tagtik/Source: La Libre/Picture: by Kremlin.ru via Wikicommons under license Creative commons CC-BY-4.0)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren