Tagtik

Overmoedige Macron speelt met vuur en verbrandt zich opnieuw aan extreemrechts

De Franse president wou zijn bevolking een kans geven om van mening te veranderen en de klinkende overwinning van Rassemblement National drie weken geleden in de Europese verkiezingen uit te vegen met een heropstand van zijn alliantie Ensemble. Maar dat pakt helemaal verkeerd uit. Frankrijk stemt ook extreemrechts bij deze door Macron zelf vervroegde parlementsverkiezingen. En dat bezorgt de overmoedige Franse president nog meer problemen.

Maar liefst  66,7 procent van de 50 miljoen stemgerechtigden ging stemmen in Frankrijk. Dat is meteen de hoogste opkomst in 40 jaar. En de Fransen zetten de trend van de Europese verkiezingen nu ook verder in eigen land: het uiterst rechtse Rassemblement National haalt 33,1 procent van de stemmen, terwijl Marcons alliantie Ensemble slechts 20 procent van de Fransen wist te overtuigen. Nouveau Front Populaire, het linkse front, wordt de tweede partij met 28 procent.

Rassemblement National, voorheen bekend als Front National, zou voor het eerst de premier kunnen leveren. Jordan Bardella heeft zijn zinnen gezet op dat postje, met de steun van partijboegbeeld Marine Le Pen. Maar daarvoor moet het de tweede stemronde wel nog vlot doorkomen.

Overwinning nog niet binnen
Volgende week vindt de tweede ronde van de verkiezingen plaats en daarna weten we pas hoe de zetelverdeling er echt zal uitzien. De Fransen stemmen in 577 lokale districten, die elk één verkozene naar het parlement sturen. Kandidaten die in de eerste stemronde minstens 12,5 procent van het electoraat kunnen overtuigen, mogen naar de volgende ronde. De winnaar in de tweede ronde mag naar het parlement.

Exit Macron?
Het blijft voorlopig dus nog afwachten hoe de Fransen in de tweede ronde zullen stemmen, zeker indien een front zou opgericht worden tegen uiterst rechts. En Marcon kan eigenlijk zeker tot 2027 president blijven en gewoon zijn job blijven doen tot de volgende presidentsverkiezingen. Alleen zal de legitimiteit en credibiliteit van het fiere staatshoofd steeds verder uitgehold worden... Afwachten dus hoe hij daarmee zou omgaan!

(SR for Tagtik/Source: Reuters - EPA/Picture by Jacques Paquier licensed under CC BY 2.0)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren