Tagtik

Poetin neemt cruciale beslissing: wordt deze kleerkast zijn opvolger?

Zijn voormalige lijfwacht, Alexei Dyumin, is door de Russische president benoemd tot secretaris van de Raad van State. In Rusland wordt al nagedacht over de mogelijkheid dat deze man misschien wel de opvolger van Poetin zou kunnen worden.

Met uitzondering van de periode tussen 2008 en 2012, toen hij premier was na afloop van zijn tweede termijn en Dmitri Medvedev president was, is Poetin zonder onderbreking president van Rusland geweest. Hoewel hij in functie blijft, denkt Rusland al na over de naam van zijn opvolger. Het is de naam van zijn voormalige lijfwacht, Alexei Dyumin, die steeds nadrukkelijker opduikt in de catacomben van het Kremlin.

Onlangs werd hij benoemd tot secretaris van de Raad van Overleg van de Staat en zijn benoeming heeft aanleiding gegeven tot speculaties over zijn mogelijke opvolging. Dyumin kwam in 1995 bij de Russische Federale Garde (FSO) en was verantwoordelijk voor de beveiliging van Poetin tijdens zijn eerste twee ambtstermijnen. Van 2016 tot nu was hij gouverneur van de regio Tula.

Vermeldenswaard is ook zijn functie als plaatsvervangend hoofd van de Russische Centrale Inlichtingendienst (GRU) in 2014, een eenheid die een sleutelrol speelde bij de annexatie van het Krim-schiereiland. Hiervoor kreeg hij in 2018 een sanctie opgelegd door het Amerikaanse ministerie van Financiën en in 2023 door het Verenigd Koninkrijk, toen de Russische invasie in Oekraïne begon.

(SR and FM for Tagtik/Source: X/Photo: Pixabay)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren