Tagtik

Trump belt met Zelenski en belooft einde oorlog

Donald Trump schreeuwt het al enkele maanden van de daken: als hij opnieuw president van de Verenigde Staten wordt, lost hij het conflict tussen Rusland en Oekraïne op met één telefoontje. Dat telefoontje heeft de Republikein uiteraard nog niet geplaatst (als het al zo simpel zou zijn), maar hij hing deze week wel al aan de lijn met de Oekraïense president Volodimir Zelenski.

Trump maakte via zijn platform Truth Social bekend dat hij via de telefoon met Zelenski sprak. Hij zei dat hij een goed gesprek heeft gehad met de Oekraïense leider.

"Beide partijen zullen kunnen samenkomen om een overeenkomst te onderhandelen die het geweld beëindigt en een weg naar voorspoed opent", aldus Trump.

In de post zegt Trump nog dat hij als president "vrede zal brengen in de wereld en een einde zal maken aan de oorlog die zoveel levens heeft gekost". Maar in interviews heeft Trump laten optekenen dat Oekraïne mogelijk een deel van zijn grondgebied moet afstaan om zo'n vredesakkoord te bereiken. En dat is uiteraard een dealbreaker voor menig Oekraïner.

"We hebben met president Trump afgesproken om tijdens een persoonlijke ontmoeting te bespreken welke stappen vrede eerlijk en duurzaam kunnen maken", stelde Zelenski op berichtenplatform X (voorheen Twitter). 

(SR for Tagtik/Illustration picture: Official White House Photo by Joyce N. Boghosian licensed under Public domain via Wikimedia Commons)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren