Tagtik

Zelenski zal "overwinningsplan" nog deze maand voorstellen aan Biden

Het zogenaamde "plan voor de overwinning" van Oekraïne op Rusland is "volledig voorbereid". Dat heeft de Oekraïense president Volodimir Zelenski woensdag gezegd. 

President Zelenski noemde zijn nieuwe initiatief dat hij enkele weken geleden onthulde op het forum “Ukraine 2024 Independence” in Kiev ronduit een 'overwinningsplan'. “Het plan moet Rusland dwingen om langs diplomatieke weg een einde te maken aan de oorlog. Die zal onvermijdelijk eindigen via een dialoog, maar we moeten aan die onderhandelingen kunnen beginnen vanuit een positie van sterkte”, klinkt het strijdvaardig bij de Oekraïense president.

Intussen is dat plan vervolledigd en zal Zelenski het weldra gaan voorstellen aan zijn Amerikaanse ambtsgenoot. De Oekraïense president hoopt dan ook dat de VS mee stapt in zijn plan om Moskou te dwingen deze oorlog te beëindigen. “Het eventuele succes van het plan hangt van hem (Biden, red.) af: zullen de VS ons geven wat er in het plan staat en zullen we vrij zijn om het uit te voeren?”, vroeg Zelenski. Daarmee zet hij opnieuw druk op Washington om westerse wapens voor de lange afstand ook te mogen inzetten tegen doelwitten diep in Rusland.

Zelenski zakt volgende week af naar de VS om een ​​toespraak te houden op een vergadering van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Zal hij dan ook met Biden rond de tafel zitten?

"Het belangrijkste nu is de wil om het in werking te doen treden. Er is en kan geen alternatief zijn voor vrede, geen oorlogspauze of andere manipulaties die de Russische agressie enkel verdringen", aldus Zelenski tijdens zijn dagelijkse toespraak. "Alle belangrijke punten en aspecten" in het plan zijn klaar, klinkt het.

Krijgen we volgende week dan een doorbraak?

(SR for Tagtik/Illustration: The White House, Public domain, via Wikimedia Commons)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren