Tagtik

17.524 bijwerkingen gemeld in België na vaccinatie

Precies 17.524 mensen hebben in België bijwerkingen gemeld via online aanmeldingsformulieren na de inenting met een vaccin tegen het coronavirus. Dat meldt het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) op zijn website.

In de Europese geneesmiddelenbewakingsdatabank Eudravigilance werden er 5.611 meldingen geregistreerd. De meest gemelde bijwerkingen in die databank zijn koorts, spierpijn, onwel voelen en reacties ter hoogte van de injectieplaats.

"3.777 meldingen zijn ernstig", zo klinkt het bij het FAGG. "De overgrote meerderheid van deze meldingen wordt als ernstig beschouwd omwille van tijdelijke arbeidsongeschiktheid of de onmogelijkheid om het huis te verlaten als gevolg van koorts, spierpijn, onwel voelen en reacties ter hoogte van de injectieplaats."

In 156 van de 5.611 Belgische meldingen werd een overlijden gemeld. "Het feit dat deze overlijdens geen gemeenschappelijk klinisch beeld vertonen is een eerder geruststellend element, evenals het feit dat de overlijdens zich voordeden na een uiteenlopende tijdsspanne.", zo schrijft het FAGG nog.

In Europa zijn al 258 miljoen dosissen toegediend, in het Verenigd Koninkrijk 68 miljoen en in de Verenigde Staten al 302 miljoen. "De opgedane ervaring bevestigt dat de baten-risicoverhouding van de COVID-19-vaccins positief blijft", zo concludeert het Agentschap.

(Fausto by Tagtik/Source: www.fagg.be/ Picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren