Tagtik

17 graden op 31 december: hoe kan dat?

31 december 2022 wordt de warmste laatste dag van het jaar sinds de metingen: in België wordt op oudejaarsdag een temperatuur van 17 graden verwacht.

Weerman Frank Deboosere geeft in Het Nieuwsblad een verklaring voor deze hoge temperaturen: "De warme lucht vanuit het zuiden beweegt heel snel in onze richting. Te snel om te kunnen afkoelen onderweg."

Dat het bij ons zo warm is, houdt ook verband met een kronkel in de straalstroom die in de VS voor extreme koude zorgde in de voorbije dagen.

"In de zuidwaartse kronkel van die windstroom werd ijskoude lucht van polaire oorsprong over Canada richting de VS gestuurd", aldus David Dehenauw van het KMI. De stroming buigt opnieuw naar het noorden, waardoor de lucht boven de warmere oceaan opwarmt en Europa bereikt. "Wij zitten als het ware aan de 'warme' kant van de kronkel die in de VS tot de extreme koude heeft geleid."

De warmere oudejaarsdag bewijst wel de klimaatverandering, want de gemiddelde maximumtemperatuur in december in Ukkel bedroeg tussen 1991 en 2020... 6,6 graden.

(Fausto by Tagtik/Source: Nieuwsblad/Picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren