Tagtik

Chemische stof bedreigt Europa: "de omvang van de besmetting is alarmerend"

Trifluorazijnzuur (TFA), een uiterst persistente chemische stof, verontreinigt de Europese wateren. Aanzienlijke concentraties zijn waargenomen in rivieren zoals de Seine, Somme en Oise in Frankrijk, de Mehaigne in België en de Elbe in Duitsland.

In een rapport dat op 27 mei werd gepubliceerd, waarschuwen de verenigingen van het European Action Network on Pesticides (PAN Europe) dat de Europese wateren nu massaal vervuild zijn met trifluorazijnzuur. In hun woorden is dit "de grootste bekende verontreiniging van water in Europa door een door de mens gemaakte chemische stof".

In totaal heeft PAN Europe 23 monsters van oppervlaktewater en 6 monsters van grondwater uit 10 landen van de Europese Unie geanalyseerd. Trifluorazijnzuur (TFA) is een product van "de afbraak van PFAS's, bijgenaamd 'eeuwige vervuilers', maar dient ook als uitgangsmateriaal voor de productie van sommige ervan", meldt France Info. In hun rapport luiden de verenigingen de noodklok: "de omvang van de vervuiling is alarmerend en vraagt om beslissende actie", benadrukken ze. 

TFA's zijn onder andere afkomstig van de afbraak van PFAS pesticiden, die vaak in de landbouwsector worden gebruikt. Trifluorazijnzuur is ook afkomstig van afval uit de PFAS-productie-industrie, "veel gebruikt in bijvoorbeeld antiaanbaklagen voor koekenpannen, blusschuim en cosmetica", aldus France Info. Tegenwoordig maken NGO's zich zorgen over de kwaliteit van kraantjeswater. Binnenkort wordt hierover een onderzoek uitgevoerd. 

(FVDV and AsD for Tagtik/Source: France Info/Illustration: Unsplash)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren