Tagtik

Dating app Grindr verbergt profielen van Olympiërs

De datingapp voor homo- en biseksuele mannen heeft besloten om zijn “zoek”-optie op te schorten in het Olympisch dorp van Parijs 2024. De beslissing werd genomen om de seksuele identiteit van de betrokken atleten te beschermen.

Tijdens de Olympische Spelen van 2024 moeten alle profielen van Olympische atleten worden afgeschermd door Grindr, een datingapp voor homo- en biseksuele mannen. Ook moet het voor buitenstaanders onmogelijk zijn om een profiel binnen het Olympisch dorp te geolokaliseren. Het platform heeft tot nu toe besloten om zijn “Explore”-optie in dit gebied op te schorten om zoekopdrachten te blokkeren binnen de perimeter waar de ongeveer 9.000 atleten die in Parijs zullen zijn voor de duur van de Spelen zullen wonen en slapen.

Hoewel er geen officiële aankondiging is gedaan door Grindr, heeft deze beslissing een tweeledig doel: de privacy van atleten respecteren en hen beschermen als ze uit landen komen waar homoseksualiteit als illegaal wordt beschouwd. Tijdens de laatste twee Olympische Spelen kregen de beheerders van deze applicatie, die in 190 landen aanwezig is en 13 miljoen gebruikers heeft, te maken met een aantal outing-kwesties.

In 2016 vergemakkelijkte The Daily Beast de identificatie van verschillende homoseksuele atleten die meededen aan de Spelen in Rio door in te breken in de applicatie en een artikel te publiceren met een overvloed aan gedetailleerde informatie over de atleten. Geconfronteerd met de verontwaardiging trok de Amerikaanse site de publicatie uiteindelijk in en de auteur verontschuldigde zich. Vijf jaar later, in Tokio, was het de beurt aan verschillende internetgebruikers om de profielen van sporters op TikTok en Twitter openbaar te maken, met screenshots als bewijs.

Destijds verhoogde de woordvoerder van de applicatie de inzet: “Deze individuen houden zich niet aan de algemene gebruiksregels die hen verbieden om inhoud of informatie die deel uitmaakt van de Grindr-diensten publiekelijk weer te geven, te publiceren of te verspreiden.” Het jaar daarop werd een waas op het Olympisch dorp voor de Winterspelen in Beijing aangebracht. Jack Harrison-Quintana, directeur van Grindr for Equality, zei toen: “We willen dat Grindr een ruimte is waar alle queer atleten, ongeacht waar ze vandaan komen, zich vertrouwd voelen om contact te maken met een ander terwijl ze in het Olympisch Dorp zijn.”

Hoewel hun profielen ontoegankelijk blijven voor de buitenwereld, kunnen atleten de interface gewoon blijven gebruiken tijdens de Olympische Spelen in Parijs.

(Mickaël Duché/L’Équipe via Tagtik/Pic: L'Equipe)

Ook dit kan u interesseren