Tagtik

De Wever: "3M is zeer goed weggekomen met PFOS-vervuiling"

Antwerps burgemeester Bart De Wever heeft voor het eerst gereageerd op de heisa rond de PFOS-vervuilng in en rond Antwerpen. Volgens hem zijn de inzichten over de PFOS-vervuiling veel te laat doorgesijpeld in Europa, en Vlaanderen is geen uitzondering. "Daardoor zijn we nu lelijk in verlegenheid gebracht.", klinkt het.

"De politiek moet lessen trekken, zodat er niet, zoals nu, pas vandaag aan een sterke juridische positie moet worden gewerkt ten opzichte van multinationals die inderdaad zeer goed zijn weggekomen tot heden.", zegt De Wever.

"In de 20 jaar die zijn voorafgegaan, hebben we geen juridische positie opgebouwd tegen 3M en stonden we met de rug tegen de muur. Vandaar die dading.", verwees De Wever naar de overeenkomst tussen bouwheer Lantis en de multinational 3M, die verantwoordelijk is voor de PFOS-vervuiling op de bedrijfssite in Zwijndrecht. 3M zou amper 75.000 euro ophoesten volgens die dading, terwijl Lantis 63 miljoen euro zou betalen voor het bergen van de vervuilde grond en voor het zuiveren van het grondwater. De Wever stelde dat een sterke juridische positie tegen zo’n vervuilende multinational gewoonlijk zo’n 20 jaar tijd vraagt. "En ze moeten er nu nog aan beginnen.", klinkt het.

"In 2017 klonk het bij Leefmilieu nog dat de chemische vervuiling geen enkel gevolg voor de mens had op de 3M-site zelf, laat staan errond. Intussen zijn die inzichten enorm verscherpt.", zegt De Wever. De stad Antwerpen heeft nog volgens De Wever metingen gedaan en dat de huidige saneringsnormen - in september vorig jaar verscherpt - in geen enkel woongebied in Antwerpen worden overschreden.

De Antwerpse burgemeester vindt dat de Oosterweelwerken nu te negatief in het nieuws komen. "De enige fout die er is gebeurd, is dat er geen enorme publiekscommunicatie is opgezet, omdat het effect op de gezondheid zo laag werd ingeschat.", zei De Wever daarover. (Skwadra by Tagtik/Source: De Zevende Dag)

Ook dit kan u interesseren