Tagtik

Dodelijke kinderziekte piekt plots na corona

Er was nog amper kinkhoest door de strenge coronamaatregelen. Maar nu de pandemie al even achter ons ligt, slaat deze dodelijke kinderziekte opnieuw dubbel zo hard toe.

Kinkhoest wordt gekenmerkt door deze symptomen: onophoudelijke hoestbuien, een piepende ademhaling, braken na hoest of zelfs blauw aanlopen. Bij mildere gevallen kan het zich 'slechts' uiten in een typische verkoudheid, met niezen, een loopneus, koorts en een lichte hoest.

Maar het aantal besmettingen met deze bacterie piekt tegenwoordig opnieuw. En kinkhoest zorgt ook voor doden. Onder meer in de Lage Landen zorgt kinkhoest voor onrust. In 2023 stierven twee mensen aan kinkhoest: een vijf weken oude zuigeling in Wallonië en een 65-plusser in Vlaanderen. Het aantal gemelde gevallen van kinkhoest is het voorbije jaar echter spectaculair gestegen. In Nederland zijn dit jaar alleen al, al acht mensen aan kinkhoest gestorven, het hoogste aantal in 65 jaar. In Vlaanderen kwamen er al 2.217 meldingen van kinkhoest binnen in 2024. Dat is op slechts acht maanden tijd al meer dan tweemaal zoveel er normaal op een heel jaar zijn.

Niet alleen de Lage Landen hebben te maken met een sterke stijging van het aantal kinkhoestbesmettingen. Ook andere Europese landen maken zo’n spectaculaire stijging door, meldde het Europese centrum voor ziektepreventie- en bestrijding (ECDC) eerder dit jaar.

(SR for Tagtik/Source: ECDC - Sciensano - NOS - Nieuwsblad/Illustration picture: Photo by Tim Bish on Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren