Tagtik

Erika Vlieghe: "Waar zijn we eigenlijk mee bezig?"

Infectiologe en GEMS-voorzitster Erika Vlieghe (UAntwerpen) kijkt met argusogen naar de videobeelden van zaterdagavond van de honderden feestende jongeren, op elkaar gepakt en vaak zonder mondmasker, in de Brusselse deelgemeente Elsene.

"Eigenlijk kwam de versoepeling om de horecaterrassen weer te laten openen te vroeg. We moeten daar niet flauw over doen: de situatie laat dat eigenlijk momenteel niet toe, maar de druk van de bevolking was te groot", analyseert Vlieghe de situatie in De Zevende Dag.

"Het was natuurlijk ergens te verwachten. Maar als dit zo doorgaat, dan zit een nieuwe golf eraan te komen. We zijn aan het versoepelen op een moment dat we ons dat eigenlijk epidemiologisch nog niet kunnen permitteren. Daar moeten we niet flauw over doen, dat weet iedereen. En dan moeten we heel erg voorzichtig zijn. Wat we gisterenavond gezien hebben, was niet voorzichtig", zegt ze in De Zevende Dag.

De voorzitster van de corona-expertenraad GEMS stelt dan ook dat de huidige situatie “an accident waiting to happen” is. "Ik begrijp dat de huidige situatie frustrerend is voor de horeca, maar er worden overal kantjes afgelopen. Ik word gek van die discussie over plexiwanden. Als je die zo gaat zetten dat je een ruimte eigenlijk afsluit – en zo de broodnodige circulatie onmogelijk maakt – waar zijn we dan mee bezig? Je kan een epidemie niet aan- en uitzetten. We gaan onszelf als maatschappij straks tegenkomen", klinkt het verontrust.

(Skwadra by Tagtik/Source: De Zevende Dag/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren