Tagtik

Experten over versoepelingen: "Toch even slikken"

Vrijdag besliste het Overlegcomité tot een reeks van verregaande versoepelingen van de coronamaatregelen in de komende maanden. Vooraf hadden de regeringen van het land van de experten van de Risk Management Group het advies gekregen om toch voorzichtig te zijn.

"We bevinden ons op een keerpunt van de epidemie: ofwel zetten we onze inspanningen voort en verbetert bijgevolg de epidemiologische situatie, ofwel versoepelen we te snel en zal er wederom een stijging van het aantal gevallen gezien worden", zo meldde de RMG vooraf.

De experten zijn dan ook bezorgd na de beslissingen van het Overlegcomité. "Evenementen van 75.000 mensen, dat blijft slikken als je dat hoort. Het lijkt wel een andere wereld", aldus viroloog Steven Van Gucht bij Het Nieuwsblad over de goedkeuring voor festivals vanaf half augustus. "Augustus is gelukkig nog enkele maanden van ons af en tegen dan zijn al meer mensen gevaccineerd. Het lijkt me vroeg om zulke grote evenementen te organiseren. We moeten goed nadenken over de voorwaarden, en dat is meer dan testen alleen."

Ook epidemiologe Erika Vlieghe (UAntwerpen) is (net als vorige zomer) bezorgd: "Natuurlijk maken de vaccinaties een groot verschil, maar de cijfers waren toen een pak beter dan nu. (…) Ik hoop dat genoeg mensen in de maatschappij voorzichtig genoeg zijn, want niemand heeft zin in stijgende curves."

(Fausto by Tagtik/Source: Nieuwsblad/Picture: Unsplash)

Fausto

Fausto

Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren