Tagtik

Francken haalt uit naar 'Vlamingenhater pur sang'

N-VA-politicus Theo Francken is niet te spreken over de benoeming van PS-politicus Michel Jaupart tot hoofd van het prestigieuze World Heritage Institute, de organisatie die ons militair erfgoed beheert. Hij is ex-kabinetsmedewerker van gewezen minister van Defensie André Flahaut (PS). Francken ziet dit als een zoveelste flater van Ludivine Dedonder, PS-minister van Defensie, die de man voordroeg voor de functie.

"Deze Waalse PS’er kreeg vernietigende rapporten van het Rekenhof, de HR-dienst, de interne audit en de regeringscommissaris en is een Vlamingenhater pur sang. Hij vindt ons Vlaamsnationalisten ‘bruine smurrie’ die onder een nazitrein thuishoren", vertelt Francken over Jaupart. "Moest een topambtenaar dit gezegd hebben van Noord-, West-, Oost-Afrikanen of enig ander volk ter wereld, hij werd stante pede ontslaan. Als men dat zegt van ons krijgt men van deze paarsgroene regering applaus en een benoeming tot aan zijn pensioen", klaagt de N-VA'er aan. "Getekend: Ludivine Dedonder, PS-minister van Defensie die voor alles bevoegd is, maar voor niets verantwoordelijk. CD&V en Open VLD staan erbij en kijken ernaar. Ze keurden deze benoeming goed. Enerzijds besturen ze, anderzijds halen ze nog 10%. En ja, dan maak ik me kwaad", klaagt Francken op social media aan.

Michel Jaupart werd aangesteld als directeur-generaal van het WHI voor zes jaar, vanaf 1 mei 2021. Er lopen aantijgingen bij Unia over anti-Vlaamse haat tegen Jaupart, bericht Vlaams Belang. Zo postte hij een facebookbericht de dag na de verkiezingsoverwinning van het Vlaams Belang, op 27 mei 2019, waarin hij sprak van “de bruine vloedgolf” die Vlaanderen overspoelde. Toen daarop door een facebookvriendin van Jaupart werd gereageerd met de opmerking “En als we al deze goede kiezers op de sporen zouden plaatsen als de trein passeert?”, reageerde Jaupart hier positief op.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Facebook Theo Francken)

Ook dit kan u interesseren