Tagtik

Gynaecoloog bevrucht vrouwen met eigen sperma

Een nu 72-jarige gynaecoloog uit Torhout, in de Belgische provincie West-Vlaanderen, wordt ervan verdacht zijn eigen sperma te hebben gebruik bij kunstmatige inseminaties. Een donorkind wil nu een vergelijkend DNA-onderzoek.

In de zomer van 2022 beweerde een donorkind, geboren in 1986 na een kunstmatige inseminatie, dat hij na jarenlang onderzoek vermoedde dat de gynaecoloog destijds zijn eigen sperma had gebruikt bij kunstmatige inseminaties in plaats van dat van anonieme donoren en dat de dokter zijn biologische vader was.

Toen de zaak aan het licht kwam, kwam het niet tot openlijke bekentenissen van de dokter, maar ontkende hij het niet. Vervolging kwam er niet omdat de inbreuk, namelijk onwettige uitvoering van de geneeskunde, verjaard was. 

Een rechter heeft nu beslist dat het recht van de man om te weten wie zijn biologische vader is zwaarder doorweegt dan het recht van de gynaecoloog om zijn biologisch vaderschap verborgen te houden. De dokter moet nu een DNA-onderzoek ondergaan. Voor elke dag vertraging dat hij het onderzoek niet laat uitvoeren, moet de dokter een dwangsom van 1500 euro per dag vertraging betalen. Als hij in beroep gaat tegen de uitspraak van de rechter, kan dit vonnis nog niet worden uitgevoerd.

(Fausto by Tagtik/Source: HLN/Illustration picture: Pixabay)

Fausto

Fausto

Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren