Tagtik

Het blijft mislopen met jongeren in populaire Blaarmeersen

Een jaarlijks terugkerend fenomeen is opnieuw begonnen in recreatiedomein de Blaarmeersen in Gent. Van zodra het warmer wordt, zorgen groepen jongeren er voor overlast. Dat was tijdens de afgelopen hete dagen niet anders.

Zaterdag kwamen maar liefst 10.000 mensen verkoeling zoeken aan de vijver van de Blaarmeersen. Het ging om 3.000 Gentenaars en 7.000 mensen van buiten de stad. Het liep echter stevig uit de hand toen honderden jongeren de grote glijbaan beklommen. Er waren zaterdag immers maar acht redders paraat in de Blaarmeersen, en dat is ruim onvoldoende om de veiligheid te garanderen. Om tragedies te vermijden werd de glijbaan gesloten, maar dat was niet naar de zin van tientallen opgefokte jongeren. Ze negeerden het verbod en gedroegen zich agressief tegen de redders en andere bezoekers. Het ging zelfs zover dat de redders zich bedreigd voelden en zich noodgedwongen even opsloten in hun redderstoren. Sommigen trokken zelfs hun redderskledij uit, uit schrik dat ze herkend en aangevallen zouden worden. Ook de beelden van de mishandeling van een grote vis, zorgden voor consternatie.

Het Gentse stadsbestuur heeft maandag beslist om in te grijpen en voert een maximumcapaciteit in van 4.500 bezoekers per dag. Wie zeker wil zijn van een plaats, moet reserveren via de website van beheerder Farys. Dat blijft, zoals nu al het geval was, gratis voor Gentenaars en studenten en betalend (4 euro per dag) voor niet-Gentenaars. “Zo willen we het beheersbaar en veilig houden voor bezoekers én medewerkers”, zegt bevoegd schepen Sofie Bracke (Open VLD).

(Skwadra by Tagti/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren