Tagtik

"Het is niet omdat het niet verboden is, dat het verstandig is"

Volgens een ontwerp van het ministerieel besluit (MB) van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) vervalt vanaf 9 juni de beperking op het aantal "duurzaam onderhouden nauwe contacten". Met andere woorden: knuffelen mag opnieuw onbeperkt, zelfs met wildvreemden. Mensen zullen weer gelijk wie kunnen ontvangen bij hen thuis zonder de afstandsregels. De regel van maximaal vier personen in huis en maximaal 50 buiten blijft wel behouden. Is dat een goed idee? De geplande versoepeling wordt alvast onthaald op verdeelde reacties.

Coronacommissaris van de regering Pedro Facon benadrukt dat de burgers nu zelf verstandige keuzes moeten maken. "Het is niet omdat iets niet meer verboden is in het ministerieel besluit, dat het verplicht of verstandig is om te doen", zegt hij. De coronacommissaris zal dan ook aanbevelingen opstellen en voorleggen aan het overlegcomité. Zo geeft hij voorbeelden van slechte ideeën: "Bijvoorbeeld heel veel verschillende niet- of niet allemaal gevaccineerde mensen thuis ontvangen zonder enige preventieve maatregelen, of grote tuinfeesten met niet- of niet allemaal gevaccineerde personen organiseren zonder veiligheidsmaatregelen inzake afstand en dergelijke."

In de aanbevelingen voor het private leven zal een onderscheid worden gemaakt tussen samenkomsten met mensen die volledig gevaccineerd zijn en gezelschappen waarbinnen nog niet iedereen volledig gevaccineerd is. "Sommige aanbevelingen zijn voor beide situaties nog steeds geldig, andere gericht op de gezelschappen waar nog niet iedereen volledig is gevaccineerd."

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Twitter)

Ook dit kan u interesseren