Tagtik

Team Belgium kampt nu al met corona: 'Maar groot verschil met Tokio'

Het coronaspook passeerde al uitvoerig in de wielerronde van Frankrijk en ook de Olympische Spelen zullen zeker niet gespaard blijven. Zo heeft de Belgische olympische selectie reeds enkele positieve gevallen. Gelukkig bevinden deze atleten zich nog in België en zijn ze reeds op het einde van hun besmettingsperiode.

Enkele Belgische atleten hebben positief getest en hebben hun vertrek naar Parijs moeten uitstellen. Gelukkig is dit niet meteen een grote ramp aangezien de Spelen dit jaar vlak bij huis worden georganiseerd. 

Alle delegaties hebben intussen reeds preventieve coronamaatregelen ingevoerd in het atletendorp. Een uitbraak daar zou immers catastrofale gevolgen kunnen hebben voor de atleten die hun hele leven gewijd hebben aan hun sport en hun kans op olympische glorie door een besmetting als sneeuw voor de zon zouden kunnen zien verdwijnen.

Geen onmiddellijke exit na positieve test
Team Belgium voerde een mondmaskerplicht in voor iedereen die in contact komt met de delegatie en atleten. Ook ontsmetten van de handen, vermijden van contacten met buitenlandse atleten, 1,5 meter afstand houden van mensen buiten de Belgische bubbel en mondmaskerplicht tijdens het drukke transport, werden opnieuw ingevoerd. Wanneer iemand van de Belgische atleten of delegatieleden symptomen van een verkoudheid vertoont, zijn ze verplicht om een coronatest te nemen. Daarbij worden ze getest op drie virussen: Covid, RSV en influenza. Zo meldt de hoofdarts van Team Belgium.

Isolatiekamers op de Olympische Spelen
Het grote verschil met de Zomerspelen van drie jaar geleden in Tokio is dat een positieve test niet meteen synoniem is voor een vertrek en niet-deelname aan de Spelen. Een positieve test betekent niet automatisch de uitsluiting van de competitie, maar de bewuste atleet/atlete gaat wel onmiddellijk in isolatie. Zo werden in samenspraak met het IOC isolatiekamers geïnstalleerd. Atleten die positief testen krijgen zo’n aparte kamer en trainen en eten apart. Positieve atleten worden niet niet automatisch uitgesloten van de competitie omdat Covid veel minder symptomatisch is dan een paar jaar geleden.

In de Belgische bubbel in Parijs hebben voorlopig geen atleten positief getest, maar enkele Belgische atleten die naar Parijs wilden afzakken hebben wel hun vertrek moeten uitstellen na een besmetting. De Belgische atleten met een coronabesmetting zitten ook bijna op het einde van hun besmetting. Hun deelname aan de Olympische Spelen komt dus voorlopig niet in gevaar.

(SR for Tagtik/Source: Nieuwsblad - HLN - Sporza/Illustration picture: Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren