Tagtik

Honderdtal gewelddadige voetbalsupporters maakt treinrit een hel: zware strijd met hamers, messen en boksbeugels

Een honderdtal rivaliserende voetbalfans heeft zaterdagavond een zware strijd uitgevochten op de trein tussen de Oost-Vlaamse steden Lede en Aalst. 

Het conflict begon enkele uren eerder naast een voetbalveld in Lede, toen 100 tot 150 jongeren zaterdagavond plots opdaagden aan de voetbalvelden van Jong Lede. Ze hadden de voetbalvelden niet gereserveerd en hun komst niet aangekondigd. “Het waren jongeren van buiten Lede. Ze kwamen blijkbaar om een voetbalmatch te spelen, op onze kunstgrasvelden”, zegt de club. En die wedstrijd tussen de twee niet aangesloten voetbalclubs die buiten competitie spelen: Jong Aalst, en FC Denderleeuw, liep volledig uit de hand.

Het ging om jeugdvoetballers die allemaal op een redelijk niveau bij professionele ploegen spelen, maar buiten competitie ook ook voor hun stad spelen. Het gaat dan om de stad waar ze geboren zijn, en zijn opgegroeid: Aalst, of Denderleeuw. Zo meldt een getuigde die ter plaatse aanwezig was bij Het Nieuwsblad.

Veldbestorming en rellen
Tijdens de wedstrijd bestormden de supporters van beide teams het veld plots. De omheining werd daarbij vernield en algauw brak een hevig gevecht uit op het kunstgrasveld. Er werden vuistslagen uitgedeeld, één supporter haalde een kapmes boven en nog een andere een hamer. De politie moest versterking van naburige zones oproepen om de vrede te doen wederkeren op en rond dit Oost-Vlaamse voetbalveld.

Nieuwe clash op de trein
Na de match ontmoetten beide supportersclans elkaar opnieuw aan het treinstation, en dat liep fout. Alle supporters stapten samen op de trein richting Brussel. Maar aan het station van Aalst legde de treinbegeleider de trein al stil. Aan boord was opnieuw een vechtpartij uitgebroken, en die werd verdergezet in het station. “Er kwamen achttien patrouilles ter plaatse. Samen 36 agenten”, zegt de Aalsterse burgemeester Christoph D’haese (N-VA) in een reactie bij Het Nieuwsblad. Ziekenwagens kwamen ter plaatse en een 17-jarige jongen uit Liedekerke had een messteek opgelopen. Nog die andere jongeren werden eveneens verzorgd in het ziekenhuis van Aalst. 

(FVDV for Tagtik/Source: TV Oost - Het Nieuwsblad - HLN/Illustration picture: Unsplash)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren