Tagtik

"Indiase variant deze zomer nog dominant in België"

Door de goede coronacijfers en de vaccinatiegraad kunnen we uitkijken naar meer vrijheden tijdens de komende zomermaanden, maar we zijn nog niet uit de problemen. Dat meldt biostatisticus Geert Molenberghs (KU Leuven/UHasselt) bij De Morgen.

Volgens de biostatisticus zitten we in dezelfde situatie als toen de Britse, en besmettelijkere, variant van het coronavirus de kop opstak en leidde tot een derde golf. Hetzelfde zal nu gebeuren door de Indiase, en nog besmettelijkere, variant. Deze variant zorgt al voor een opflakkering van het aantal besmettingen in het Verenigd Koninkrijk.

Momenteel is de Indiase of Delta-variant verantwoordelijk voor 1 à 2 procent van de besmettingen in België en zelfs dat kleine percentage baart Molenberghs zorgen.

"We weten dat de Britse variant in België in vier maanden tijd gestegen is van 3 à 4 procent naar 90 procent", aldus Molenberghs in de krant. "De vraag is hoe dat zal zijn met de nog besmettelijkere Delta-variant. In het VK is die in twee maanden tijd van 1 procent naar 75 procent gegaan. Ik denk niet dat het tot het einde van de zomer zal duren eer deze Delta-variant hier dominant wordt."

Boven op de Indiase variant komen ook nog de vele versoepelingen van 9 juni. Voorzichtigheid blijft dus volgens de biostatisticus geboden: "Als je alles openzet, gaat de viruscirculatie zo hoog zijn dat je toch nog doden zal hebben. (…) En hoe meer het virus blijft circuleren, hoe meer kans op nieuwe varianten."

(Fausto by Tagtik/Source: De Morgen/Picture: Pixabay)

Fausto

Fausto

Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren