IOC reageert op controverse
Nu de controverse rond een van de taferelen bij de openingsceremonie van de Olympische Spelen, door sommigen beschouwd als een karikatuur van het Laatste Avondmaal, steeds groter wordt, heeft het IOC het standpunt van Parijs 2024 gesteund en excuses aangeboden aan degenen die zeiden beledigd te zijn.
De controverse blijft groeien. In een van de twaalf onderdelen in de openingsceremonie van de Spelen, genaamd “festiviteit” en waarop een bankettafel te zien is met dragqueens onder de gasten, zagen de katholieke kerk en sommigen ter rechter- en extreemrechterzijde een karikatuur van het Laatste Avondmaal, de laatste maaltijd die Jezus zou hebben gedeeld met zijn discipelen. Het Internationaal Olympisch Comité reageerde zondag op deze reacties.
Het IOC “heeft kennis genomen van en is verheugd over de opheldering van het Parijse organisatiecomité over de openingsceremonie”, liet het internationale sportorgaan zondagmiddag weten in een persbericht. “Tijdens de dagelijkse persconferentie gaf het organisatiecomité van Parijs 2024 aan dat het op geen enkele manier de bedoeling had om respectloos te zijn ten opzichte van een religieuze groep of een bepaald geloof”, vervolgde het comité.
“Tijdens de openingsceremonie was de enige bedoeling om gemeenschap en tolerantie te vieren“, aldus het persbericht, voordat het afsluit met: “Het organisatiecomité heeft ook duidelijk gemaakt dat als iemand zich beledigd voelde door bepaalde scènes, dit geheel onbedoeld was en dat het de organisatie spijt”.
Thomas Jolly, de artistiek leider van de ceremonie, legde zondagochtend uit aan BFMTV. “Was het het Laatste Avondmaal? Het was niet mijn inspiratie (…) Ik denk dat het vrij duidelijk was, er komt Dionysus aan op deze tafel. Hij is daar omdat hij de god van de feesten is […], van de wijn, en vader van Sequana, de godin die verbonden is met de rivier“.
De Starmania-regisseur ging verder: “Het idee was eerder om een groot heidens festival te maken dat verbonden was met de goden van Olympus… Olympus… Olympisme“. Een dag eerder, tijdens een persconferentie samen met het OCOG en het IOC, had hij al herhaald dat het “nooit zijn bedoeling was geweest om brutaal of subversief te zijn”. “Onze bedoeling was om inclusief te zijn, niet om iemand uit te sluiten”, benadrukte Thomas Jolly.
(Rachel Pretti/L’Équipe via Tagtik/Pic: L'Equipe)