Is goud drinken dé oplossing tegen Parkinson?
Een sprankelend shotje goud. Is dit de magische oplossing om Parkinson te behandelen? Amerikaanse onderzoekers hebben alvast verschillende tamelijk bemoedigende klinische onderzoeken uitgevoerd.
Gouden nanokristallen die moleculen kunnen herstellen die zijn aangetast door neurodegeneratieve ziekten? Kan dat? Om begrijpen hoe ze echt functioneren, gaan we even naar de ‘biologie’ kijken.
Om goed te kunnen functioneren hebben de hersenen een continue toevoer van energie nodig, energie in de vorm van adenosinetrifosfaat (ATP), ‘een ‘brandstof’ die nodig is voor een groot aantal cruciale chemische reacties in levende wezens’, meldt Korii. Het is het co-enzym “nicotinamide-adenine-dinucleotide (NAD)” dat verantwoordelijk is voor de productie van ATP. Het is aanwezig in twee vormen: “een geoxideerde vorm (NAD+) en een gereduceerde vorm (NADH).”
Naarmate we ouder worden, wordt het proces dat NAD in staat stelt zijn werk te doen, waarbij het van de ene vorm naar de andere overgaat, geleidelijk zwakker en zwakker. Bij iemand met de ziekte van Parkinson is de verzwakking bijvoorbeeld veel heviger en treedt sneller op.
Gouden oplossing?
In de Verenigde Staten zijn verschillende tests uitgevoerd bij patiënten die getroffen zijn door een neurodegeneratieve ziekte. Het doel is om “een correcte verhouding van NAD te herstellen in zijn twee vormen, NAD+ en NADH, essentieel voor het goed functioneren van de hersenactiviteit”, door oraal een behandeling toe te dienen op basis van nanokristallen. Onderzoekers van de Southwestern Medical School van de Universiteit van Texas zijn tamelijk optimistisch (maar blijven voorzichtig) over het vermogen van de behandeling “om bepaalde neurologische aandoeningen te voorkomen of zelfs ongedaan te maken.”
Momenteel hebben 13 mensen met Parkinson en 11 met multiple sclerose de behandeling ondergaan. Ze kregen telkens 120 ml van dit gouden drankje toegediend gedurende 3 maanden. Ze dronken het goud elke ochtend. “Er volgde een hele reeks tests en deze hielpen bewijzen dat CNM-Au8 inderdaad zoals verwacht op de hersenen was gericht, en dat de NAD+- en NADH-niveaus aanzienlijk stegen. Vanaf de vierde behandelingsweek zagen patiënten die aan de ziekte van Parkinson leden concrete verbeteringen in de motorische vaardigheden.”
De onderzoekers verlengen de testfaste nu en plannen om de nanokristallen weldra aan een grotere testgroep aan te bieden.
(Tagtik/Source: Korii/Illustration: Unsplash)