Tagtik

Klopjacht op gevaarlijke Jurgen C. gaat verder

Beroepsmilitair Jurgen C. (46) is nog steeds op de vlucht. De zoektocht naar de zwaarbewapende Limburger met extreemrechtse ideeën die viroloog Marc Van Ranst en zijn gezin bedreigde, gaat ook donderdag nog verder.

De korporaal bij de luchtmacht werd al langer door de veiligheidsdiensten in het oog gehouden, hij stond immers op de zogenaamde OCAD-terroristenlijst. De gezochte man is een beroepsmilitair die gekazerneerd is in Peutie, in Vlaams-Brabant, en in Limburg woont. De militair stond gekend voor zijn extreemrechtse gedachtegoed. Deze zomer had hij serieuze bedreigingen geuit tegenover viroloog Marc Van Ranst. Daarvoor kreeg hij binnen het leger ook een tuchtstraf waardoor hij enkel nog een administratieve functie mocht uitoefenen.

Het was de vriendin van de man die alarm sloeg toen ze maandag een afscheidsbrief vond. "Ik ga in het verzet en kan niet leven in zo’n maatschappij geregeerd door virologen en politici", stond daar onder meer in te lezen. In de auto vonden speurders woensdag een tweede afscheidsbrief waarin hij “een en ander wil rechtzetten”.

Conings is zwaarbewapend, hij nam onder meer een rakketlanceerder, een FN Five-seveN, een kleiner pistool, en een FN P90, een machinegeweer van het Belgische FN Herstal mee. Hij heeft ook zo’n 2.000 kogels op zak. Woensdag vond de politie de Audi Q5 van de man in het Dilserbos, met in de wagen de zwaarste wapens. Hij zou wel nog het handvuurwapen en een p90 op zak hebben. In de auto vonden speurders een tweede afscheidsbrief waarin hij “een en ander wil rechtzetten”. Viroloog Marc Van Ranst en zijn gezin werden overgebracht naar een veilige locatie tot de gewapende man is opgepakt.

Waar Jurgen Conings zich bevindt, is niet duidelijk. Politie en parket zijn met man en macht op zoek naar de man. "Er wordt gevreesd dat hij een gewelddadige actie wil uitvoeren, tegen zichzelf of tegen andere personen, maar de juiste mogelijke doelwitten zijn nog onduidelijk", zegt parketwoordvoerder Eric Van Duyse. "Er zijn aanwijzingen dat hij gewelddadig is en de voorbije 24 uur zijn er aanwijzingen gekomen dat er van de man een acute dreiging uitgaat", stelt minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD).
De politie heeft een opsporingsbericht verspreid. Het parket vraagt Conings om zich over te geven. Wie meer informatie heeft, kan de politie bereiken op 0800-30.300.

(Skwadra by Tagtik/Picture: Police)

Ook dit kan u interesseren