Tagtik

KMI waarschuwt voor hitte en onweer

Het KMI waarschuwt met code geel voor onweer in heel België. Donderdagochtend vergroot de kans op onweer, vooral dan in het westen van het land. Daarbij kan lokaal 10 l/m² (of lokaal iets meer) vallen in 1 uur tijd. Donderdagavond en -nacht verwachten we opnieuw enkele felle en meer gestructureerde onweersbuien vanaf de Franse grens. Deze kunnen lokaal gepaard gaan met hagel, veel neerslag op korte tijd en rukwinden tot 75 km/u. In het oosten is de kans op onweer eerder klein.

Daarnaast is ook code geel van kracht voor de verwachte hitte in Limburg. In de provincie Limburg verwachten we tot en met vrijdag een hittegolf. Bovendien verwachten we dat vandaag en morgen in de provincies Brabant, Limburg en Luik het criterium voor een hittepiek bereikt zal worden. Draag zorg voor kwetsbaren.

Storm brengt lokaal verkoeling
Donderdagochtend is het wisselend bewolkt met vooral in het westen kans op onweersbuien. In het oosten verwachten we de breedste opklaringen en blijft het mogelijk de hele dag droog. In de late namiddag neemt overal de kans op enkele onweersbuien toe vanaf de Franse grens. Deze zijn eventueel vergezeld van veel neerslag in korte tijd, wat hagel en rukwinden tot 75 km/h. Maxima van 25 graden aan zee tot 32 graden in de Kempen. Er staat een matige zuidenwind die geleidelijk ruimt naar het zuidwesten. Aan zee steekt er 's namiddags een zwakke tot matige noordwestenwind op, gekoppeld aan de zeebries.

Vanavond is het wisselend tot zwaarbewolkt met lokaal kans op een warmte-onweer. Later tijdens de nacht lijkt een onweerscomplex vanaf het zuiden over ons land te trekken. Lokaal kan dit gepaard gaan met veel neerslag op korte tijd, hagel en rukwinden tot 75 km/h. Nog steeds hoge minima van 15 graden aan zee tot 20 of 21 graden in het centrum, bij een veelal zwakke en veranderlijke wind. Later wordt de wind matig uit noord aan zee.

(Skwadra by Tagtik/Source: KMI/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren