Tagtik

Knuffelen mag opnieuw volop? Virologen snappen het niet

Volgens een ontwerp van het ministerieel besluit (MB) van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) vervalt vanaf 9 juni de beperking op het aantal "duurzaam onderhouden nauwe contacten". Met andere woorden: knuffelen mag opnieuw onbeperkt, zelfs met wildvreemden.

"Het Overlegcomité heeft beslist om voor de contacten thuis de verantwoordelijkheid terug aan de mensen te geven. We weten ondertussen met z'n allen wat we moeten doen om veilig met corona om te gaan, en dat geldt zeker ook voor de contacten thuis", zo verdedigde de minister zich zaterdagochtend in De Ochtend op Radio 1.

Zaterdag reageren virologen stomverbaasd op dit nieuws. Ze wijzen erop dat de meeste besmettingen net in huiselijke en familiale kring voorkomen en dit nog verergerd is door de komst van de varianten.

"Het virus circuleert net in dat deel van de bevolking dat nog niet gevaccineerd is, namelijk de 15 tot 35-jarigen. Over een paar weken hebben die mensen alleszins hun eerste prik gehad. Knuffelen zou moeten wachten tot dan", aldus epidemioloog Pierre Van Damme (UAntwerpen) bij Het Nieuwsblad.

Bij HLN waarschuwt biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt/KULeuven): social distancing afschaffen staat voor hem gelijk met de rode loper uitrollen voor het virus.

"Als we terugkeren naar het contactgedrag van september, kan er een opflakkering komen, maar het contactgedrag van september was niet zo verregaand als wat er nu voorligt. We gaan daar nu een stukje verder en dat is onbekend terrein, daarom houden we ons hart vast", aldus Molenberghs.

(Fausto by Tagtik/Source: Radio 1, HLN, Nieuwsblad/Picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren