Tagtik

“Als het makkelijk van mens op mens overgaat, zitten we met een groot probleem”

In het zuidwesten van India is een jongen van 14 gestorven aan het Nipah-virus. De Indiase autoriteiten nemen maatregelen om een uitbraak van dit griezelvirus te voorkomen.

Zo'n honderdtal mensen die in contact kwamen met de jongen zijn in isolatie geplaatst. De bevolking in de Indiase deelstaat Kerala wordt aangeraden om op openbare plaatsen mondmaskers te dragen en contact met kwetsbare personen te vermijden.

Het 'griezelvirus' komt voor bij vleermuizen, maar is overdraagbaar op de mens. Ook via varkens kan het virus worden overgezet. Wie besmet raakt, loopt een groot risico op overlijden, want er bestaat geen vaccin tegen het virus.

Viroloog Marc Van Ranst analyseert de huidige situatie
In de Lage Landen komt het virus niet voor, wel in landen zoals India, Maleisië, Singapore en Bangladesh. Het virus, met pandemische eigenschappen, wordt wel nauw in het oog gehouden door de virologen over de hele wereld.

"De laatste tijd zien we dat mensen meer hoesten wanneer ze Nipah hebben. Dat zou erop kunnen wijzen dat mens-op-mens-transmissie mogelijk is. Wanneer Nipah makkelijk van mens op mens overgedragen kan worden, zitten we met een groot probleem. Op dit moment is dat nog niet zo, maar dat kan wel veranderen. Daarom nemen we dit ook zo serieus", stelt Van Ranst in Het Nieuwsblad.

De Belgische viroloog benadrukt dat de kans op een uitbraak bij ons zeer klein is. Een uitbraak waarbij tientallen, honderden of duizenden mensen besmet worden, lijkt dus onwaarschijnlijk, stelt de expert.

(SR and PP for Tagtik/Source: HLN - Nieuwsblad/Illustration picture: Matteo Jorgoson for Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren