Tagtik

"Let op met versoepelingen: België 4e slechtste in Europa"

Het Overlegcomité van vrijdag buigt zich over de versoepelingen die vanaf woensdag 9 juni zullen gelden. De coronacijfers evolueren gunstig en dus staat niks de versoepelingen in de weg.

Biostatisticus Geert Molenberghs maant bij HLN Live vrijdagochtend toch aan tot voorzichtigheid bij de versoepelingen, want in vergelijking met de andere landen in Europa doet België het niet zo bijster goed.

"Als we naar de Europese rangschikking kijken van 31 landen die permanent worden vergeleken, dan staan wij op de vierde hoogste plaats", aldus Molenberghs. "Enkel Litouwen, Nederland en Letland gaan ons nog voor met nog hogere cijfers. Dus we verbeteren, maar toch wel wat trager dan in andere Europese landen."

Molenberghs is vooral bezorgd om de versoepeling die het mogelijk maakt om vanaf 9 juni, zonder een veilige afstand en zonder een mondmasker, opnieuw in de tuin maximaal 50 mensen te ontvangen.

"Als we veel feesten gaan geven waar geen enkele regel gerespecteerd wordt, en waar veel niet-gevaccineerden of deels-gevaccineerde mensen zijn, dan gaan we terug een opflakkering zien", zo zegt Molenberghs nog. "Tegen de achtergrond van de zich bij ons uitbreidende Indiase variant, is dat echt niet wat we nodig hebben."

(Fausto by Tagtik/Source: HLN Live/Picture: Facebook EU)

Ook dit kan u interesseren