Tagtik

"Mogelijk geeft Veiligheidsraad nu al beperkt perspectief op sociaal contact"

Vicepremier Koen Geens verwacht dat de heropening van de winkels volgende week voor geen problemen zullen zorgen. Meer sociaal contact toestaan is dan weer moeilijker, stelt Geens in De Ochtend op Radio 1.

"Op dit ogenblik is het de verwachting dat winkels weer open kunnen", bevestigde minister Geens op Radio 1. "We moeten altijd met twee woorden spreken en als de epidemie zich weer begint te verspreiden, moeten we eventueel een stap terug zetten. Maar als ik zie hoe de mensen zich tot nu toe aan quarantaine hebben gehouden en zie dat er in het buitenland geen stormloop is op de winkels, ben ik daar redelijk gerust in." Het staat nog niet vast of iedereen in de winkels een masker zal moeten dragen in ons land, zoals dat in vele andere landen wel al een verplichting is. Door de maximale capaciteit van de winkels te beperken, kan alvast een stormloop vermeden worden, redeneert de vicepremier.

Volgens Geens beseft de Veiligheidsraad dat mensen ook nood hebben aan perspectief op sociaal contact. "Elke burger voelt die behoefte zeer sterk aan, maar je kan niet alles tegelijk. Intergenerationeel contact, bijvoorbeeld tussen grootouders en kleinkinderen, daar houden experts niet zo van. Maar het is duidelijk dat we ook daarin de komende weken perspectief zullen moeten bieden."

"In een winkelomgeving kan je relatief zeker zijn van het respecteren van de regels, en daar kan je op toezien. Maar als mijn jongste kleinkind rond mijn nek vliegt, is dat een ander verhaal", denkt Geens. "Dan kan je niet vragen om eerst een mondmasker op te zetten. Maar iedereen weet dat we die stap ooit gaan moeten zetten, omdat wij mensen zijn en we leven van menselijk contact. Het zou mij daarom niet verbazen dat er nu al een beperkt perspectief gecreëerd wordt."

(Skwadra by Tagtik/Source: De Ochtend/Picture: Pixabay)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren