Tagtik

"Neem bloedstalen af bij inwoners Wase gemeenten"

Als het van professor Jan Tytgat van de KU Leuven afhangt, moeten alle inwoners van de Wase gemeenten een bloedstaal laten afnemen. Het zou dan gaan om alle gemeenten in een straal van 15 kilometer in de omgeving van de 3M-fabriek in Zwijndrecht. "Op die manier kunnen we de situatie objectiveren.", klinkt het bij Tytgat.

Volgens Tytgat is de huidige situatie wel nog geen reden tot paniek. "Bezorgdheid is op zijn plaats, paniek niet. Er staan in de media verschillende getuigenissen van bewoners uit omliggende gemeenten die al jaren eieren van hun kippen eten en groenten uit hun tuin en gezond oud zijn geworden. Ook voor die verhalen moet er aandacht zijn.", zegt Tytgat.

Wel pleit Tytgat voor een bleodonderzoek bij inwoners uit gemeenten als Beveren, Kruibeke en Sint-Niklaas. "Sciensano, het Belgisch instituut voor de gezondheid, dat iedereen nu kent door de coronapandemie, kan zo’n bloedonderzoek in goede banen leiden. In vaktermen noemt men dit humane biomonitoring (HBM). Ook de concentraties van PFOS in eieren en pakweg aardappelen moeten verder gemeten worden. Enkel zo kunnen we de situatie objectiveren.", besluit de bekende toxicoloog. (Skwadra by Tagtik/Source: HLN)

Ook dit kan u interesseren