Tagtik

Overwegend droge zondagnamiddag

Een depressie ten zuidwesten van Ierland verplaatst zich naar de Golf van Biskaje. Aan de voorzijde ervan krijgen we in een zuidelijke stroming vanavond en vannacht opnieuw een thermische depressie te verwerken vanuit Frankrijk die vochtige en onstabiele gestoorde lucht met zich meebrengt. In termen van voelbaar weer gaat het hier opnieuw over een potentieel zware onweersepisode.

Het KMI waarschuwt met code geel voor onweer en hitte in het hele land. Vanavond en vannacht wordt het opnieuw zeer wisselvallig met perioden van regen en intense buien met lokaal onweer die vanuit het zuidoosten naar het centrum trekken. Er kan opnieuw veel neerslag vallen op korte tijd (10-30 l/m²). In de provincie Limburg verwachten we een hittegolf tot maandag 21 juni. In de provincie Luik verwachten we een hittegolf tot zaterdag 19 juni.

Vandaag is het eerst nog zwaarbewolkt en grijs maar geleidelijk wisselen opklaringen en wolkenvelden elkaar af. Het blijft een groot deel van de dag droog maar op het einde van de namiddag neemt de kans toe op regen- en onweersbuien in het zuidoosten van het land. De maxima schommelen tussen 19 graden aan de kust en 26 graden in het oosten van het land. De wind waait eerst matig uit het zuidwesten, later zwak veranderlijk en matig uit noord tot noordwest in de noordwestelijke helft van het land.

Vanavond en vannacht wordt het opnieuw zeer wisselvallig met perioden van regen en intense buien met lokaal onweer die vanuit het zuidoosten naar het centrum en het westen trekken. De minima liggen tussen 15 en 18 graden. De wind waait zwak tot matig uit noord tot noordnoordoost. Tijdens de onweersbuien zijn rukwinden mogelijk tot 70 à 80 km/h.

(Skwadra by Tagtik/Source: KMI/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren