Tagtik

"Politiek moet onverkort achter Marc Van Ranst blijven staan"

Viroloog Marc Van Ranst zit nog steeds ondergedoken met zijn gezin op een onbekende locatie nadat de verdwenen militair Jürgen Conings bedreigingen uitte. In tussentijd reageert hij online wel op berichten van extreemrechtse sympathisanten van de dolgedraaide militair.

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) roept de politiek intussen op om onverkort achter Van Ranst te blijven staan. "Voor zijn rol als viroloog en als privaat persoon en zijn recht op het verkondigen van zijn mening", zegt de minister in De Ochtend op Radio 1. "Waar het om gaat, is dat Marc Van Ranst bedreigd is door iemand. Die heeft zijn adres opgevraagd en is voor zijn huis gaan staan met raketlanceerders en andere wapens in de auto."

Vandenbroucke stelt dat Van Ranst bedreigd wordt door zijn rol die hij speelt als wetenschapper en viroloog "in het formuleren van zeer onprettige adviezen". "Ik sta onverkort achter de rol van Marc Van Ranst. Los van de vraag of ik het altijd met zijn adviezen eens ben. Dat is een heel andere kwestie", zegt hij.

Als wetenschapper heeft Van Ranst volgens de minister niet alleen een recht van spreken, maar ook een plicht van spreken. "Een samenleving waar zo iemand bedreigd wordt, daar voel ik me ook slecht in."

(Skwadra by Tagtik/Source: De Ochtend/Illustration picture: Facebook Frank Vandenbroucke)

Ook dit kan u interesseren