Tagtik

"Russische spionwalvis werd vermoord"

Beloega Hvaldimir, wereldwijd bekend door zijn vermoedelijke taak als Russisch spion, werd dood aangetroffen voor de kust van Noorwegen. 

Het naar schatting 4,2 meter lange en 1.220 kilo zware dier werd slechts 15 jaar, terwijl dit soort walvissen normaal een levensverwachting heeft van 35 tot 50 jaar. Het is voorlopig nog onduidelijk aan wat deze wereldberoemde beloega is overleden, maar twee Noorse ngo's stellen woensdag dat het dier opzettelijk werd gedood.

Witte walvis Hvaldimir werd in 2019 voor het eerst opgemerkt door vissers. Toen droeg hij een harnas dat naar Rusland verwees (binnenin stonden de woorden Equipment St Petersburg te lezen) en dat schijnbaar ontworpen was om een actiecamera aan te bevestigen. Hierdoor denken vele mensen dat het ooit door de Russen werd getraind om te spioneren. Hoewel de zeebiologen zijn harnas verwijderden, kreeg Hvaldimir al snel de bijnaam ‘spionwalvis’.

Non-profitorganisatie zorgden ervoor dat het karkas van Hvaldimir naar een gespecialiseerde faciliteit gestuurd kon worden, zodat zijn doodsoorzaak vastgesteld kan worden. Het rapport wordt binnen drie weken verwacht. Maar twee dierenrechtenorganisaties, NOAH en One Whale, hebben nu alvast al een klacht ingediend bij de Noorse politie met het verzoek een “strafrechtelijk onderzoek” in te stellen. Zij denken immers dat het dier opzettelijk werd gedood. 

Walvis met schotwonden
Volgens Regina Crosby Haug, de directeur van One Whale die maandag ter plaatse ging toen het kadaver van Hvaldimir werd weggehaald, vertoonde de beloega schotwonden. Siri Martinsen van NOAH zegt op haar beurt in een persbericht dat de wonden van het dier erop wijzen dat er kwaad spel mee gemoeid is. “Het is cruciaal dat de politie snel optreedt.”

(FVDV for Tagtik/Source: AP - Reuters - Belga/Illustration picture: Unsplash)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren