Tagtik

Toeristen op Canarische Eilanden zien dagelijks bootvluchtelingen arriveren

Trekt u deze zomer op vakantie naar Gran Canaria, Tenerife of Lanzarote? Dan houdt u er best rekening mee dat heel wat vluchtelingen, voornamelijk afkomstig uit West-Afrika, aan wal proberen komen op de Canarische eilanden om zo Europa binnen te raken.

De bijzonder risicovolle tocht over zee met vaak gammele bootjes heeft vaak desastreuze gevolgen voor velen van hen: er vielen langs West-Afrika al bijna 5.000 doden in de eerste vijf maanden van dit jaar. Volgens het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken kwamen er in de eerste vijf maanden van 2024 al bijna drie keer zo veel mensen aan dan dezelfde periode van vorig jaar.

'Tot 5 boten dagelijks op strand'
Uit cijfers van het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken blijkt dat de route richting de Canarische Eilanden niet nieuw is. Zo waren er in 2022 al 22.819 mensen die vertrokken met als bestemming de Spaanse eilandengroep. “Er zijn dagen dat hier tot vijf boten met migranten aankomen”, zei een lokale inwoner vorige maand nog in een reportage op de televisiezender FRANCE 24.

De laatste twee jaar zit de migratie via deze route wel in een sterk stijgende lijn. Dat komt omdat er veel meer controles zijn langs de andere routes om Spanje binnen te geraken, bijvoorbeeld via Marokko. 

Wanneer vluchtelingen arriveren, hebben ze recht op uitvoering van de asielprocedure. Dan gaat het land bepalen of de persoon in kwestie verblijfsrecht krijgt of niet. 

(SR for Tagtik/Source: Nieuwsblad - France 24/Illustration picture: Photo by Eric Masur on Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren