Tagtik

'Tot 3.5 keer meer antilichamen door tweede prik Pfizer uit te stellen'

Uit een Britse studie bij tachtigplussers blijkt dat het coronavaccin van Pfizer voor driemaal meer antilichamen zorgt wanneer de tweede dosis van het vaccin 12 weken na de eerste wordt toegediend. Dat is ook de tijdspanne die de Britse autoriteiten adviseren.

De onderzoekers van de universiteit van Birmingham gesteund door het Britse ministerie van Volksgezondheid, hebben de immuunreactie bij het Pfizervaccin vergeleken bij mensen die na 3 weken en 12 weken een tweede dosis van het vaccin toegediend kregen.

"Onze studie toont aan dat de antilichaamresponsen duidelijk beter zijn bij oudere mensen wanneer de tweede dosis Pfizer-vaccin na 12 weken wordt gegeven", zegt een van de auteurs van de studie, Helen Parry, geciteerd door Reuters.

De studie, die nog niet door vakgenoten is beoordeeld, keek naar 175 mensen tussen de 80 en 99 jaar. Uit het onderzoek bleek dat het verlengen van het tweede dosisinterval tot 12 weken de maximale antilichaamrespons tot 3,5 keer verhoogt, vergeleken met degenen die de tweede dosis ontvingen na drie weken.

De onderzoekers wijzen er ook op dat de resultaten belangrijk kunnen zijn bij de ontwikkeling van een globale vaccinatiestrategie, aangezien het verlengen van het tweede dosisinterval bij ouderen mogelijk de behoefte aan boostervaccins in de toekomst kan verminderen.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Tagtik)

Ook dit kan u interesseren