Tagtik

Dit is waarom AstraZeneca coronavaccin nu wereldwijd terugtrekt

AstraZeneca trekt wereldwijd zijn coronavaccin Vaxzevria terug. 

Het vectorvaccin van  de Zweeds-Britse farmareus AstraZeneca tegen Covid-19 was gemiddeld genomen 70 procent effectief. Alleen communiceerden concurrenten Pfizer-BioNTech en Moderna dat hun mRNA-vaccins een effectiviteit van wel 90 procent hadden. Bijgevolg kampte AstraZeneca van bij de start met een imagoprobleem en stevige druk van de concurrentie. 

Tromboses?

En dus meldt AstraZeneca nu, bijna drieënhalf jaar na de lancering, dat het zijn vaccin wereldwijd terugtrekt. 

“Sinds er meerdere, gevarieerde Covid-19-vaccins zijn ontwikkeld, is er een overschot aan beschikbare geüpdatete vaccins”, klinkt het in een mededeling. Daardoor was de vraag naar het vaccin van de Zweeds-Britse farmareus gedaald. Dat is niet uitzonderlijk trouwens en eigenlijk een algemene trend omdat er geen grootschalige vaccinatiecampagnes meer zijn.

'6.5 miljoen levens gered'

“Enkel de risicogroepen worden nog gericht gevaccineerd. Als je dan enkel een vaccin kunt aanbieden met een lagere werkzaamheid dan de concurrentie, wordt het moeilijk. Bovendien heeft het AstraZeneca-vaccin een uitermate zeldzame maar wel zeer ernstige bijwerking. Daardoor is de balans al bij al toch wat ongunstig”, analyseert professor Isabel Leroux-Roels, diensthoofd van het Centrum voor vaccinologie van het UZ Gent, de terugtrekking voor Het Nieuwsblad.

De uiterst zeldzame bijwerking waarover de Belgische professor het heeft, is de trombose met trombocyto­penie (TTS) die Vaxzevria in zeer uitzonderlijke gevallen (gaande van één op 40.000 tot één op 250.000, afhankelijk van de leeftijdsgroep) veroorzaakt.

Het coronavaccin van AstraZeneca heeft naar eigen zeggen wereldwijd volgens onafhankelijke schattingen ruim 6,5 miljoen levens gered, meldt het bedrijf zelf.

(FVDV for Tagtik/Source: Het Nieuwsblad/Illustration picture: Pixabay)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren