Tagtik

Verplicht mondmasker bij bevalling zorgt voor angst

Verschillende ziekenhuizen verplichten het dragen van een mondmasker voor moeders tijdens de bevalling. Dat is echter niet vanzelfsprekend aangezien de ademhaling bijzonder belangrijk is voor een vlotte bevalling.

Journaliste en geologe Baharak Bashar, die zelf ook zwanger is, kreeg heel wat reacties van vrouwen die flauwvielen, hyperventileerden of overgaven tijdens het persen, omdat ze niet genoeg lucht kregen door hun mondmasker.

"Ik ben niet van plan om me aan dit soort praktijken te onderwerpen", zegt Bashar in De wereld vandaag op Radio 1. Van haar eigen ziekenhuis heeft ze nog geen garanties gekregen dat ze het mondmasker mag afzetten. Zelfs als je een negatieve coronatest aflegt, verplichten sommige ziekenhuizen in België vrouwen in de arbeids- en verloskamer om een mondmasker te dragen. Baharak Bashar vindt dat dat niet kan “bij zo’n intensief moment, veel intensiever dan een voetbalmatch spelen of een wielerwedstrijd rijden”, waar mondmaskers niet verplicht zijn. Gynaecologen zeggen dat ze de regels toepassen.

Viroloog Steven Van Gucht reageert: "Het is niet direct een aanbeveling van Scienscano dat vrouwen tijdens de bevalling een mondmasker moeten dragen. Dat is ook niet evident tijdens een topprestatie. Men kan dit oplossen door de vrouwen te testen."

(Skwadra by Tagtik/Source: De wereld vandaag - De wereld morgen/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren