Tagtik

'Versoepel niet te snel: gevaar is niet weg'

Vrijdag komt het Overlegcomité bijeen om zich te buigen over de huidige toestand in de coronacrisis. Experten zien de bui al hangen en vrezen dat er te fel zal worden versoepeld.

De rectoren van de Vlaamse universiteiten, de CEO's van de universitaire ziekenhuizen en de decanen Geneeskunde hebben daarom op de vooravond van de bijeenkomst van alle regeringen van het land een open brief gepubliceerd die VRT NWS kon inkijken.

Zij zeggen bezorgd te zijn nu de cijfers naar beneden gaan en de vaccinatiecampagne op volle toeren draait en dat lijkt te zullen gaan leiden tot grote versoepelingen.

"We staan voor een risicovolle afdaling waarbij we verre van zeker zijn welk gevaar achter de volgende bocht schuilt. De evolutie van de epidemie heeft zich al meermaals een verraderlijk parcours met onverwachte haarspeldbochten getoond", zo staat in de brief te lezen.

"Recente mathematische modellen voorspellen een nieuwe opflakkering eind juni, althans als we opnieuw met elkaar zouden omgaan zoals in september vorig jaar", zo klinkt het nog, met de vrees dat de vakantieperiode voor een gevaarlijke viruscirculatie kan leiden.

Volgens de rectoren, directeurs en professoren is het gevaar zeker nog niet geweken: "Ga zolang het overgrote deel van de bevolking niet tweemaal gevaccineerd is zo restrictief mogelijk om met de versoepeling van de contacten", zo luidt de aanbeveling. Voor hen blijft de boodschap: hou contacten zoveel mogelijk buiten, met mondmasker en de nodige afstand, en zorg voor een goede ventilatie en laat je indien nodig testen.

(Fausto by Tagtik/Source: VRT NWS/Picture: Pixabay)

Fausto

Fausto

Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren