Tagtik

Vroeger dan 9 juni versoepelen? "Hoger risico op heropflakkering"

Kunnen we eerder versoepelen dan 9 juni nu de voorwaarden daarvoor al eerder zijn bereikt? Geen goed idee, zo vinden de experten.

Het Overlegcomité bepaalde eerder al twee voorwaarden waaraan moest worden voldaan om op 9 juni nieuwe versoepelingen (zoals de horeca die ook binnen open mag) mogelijk te maken. Aan een van de voorwaarden, 80% van de 65-plussers en risicopatiënten die twee weken voor de geplande versoepeling al een eerste prikje moet hebben gekregen, is eerder al voldaan. Nu is ook de tweede voorwaarde bereikt: minder dan 500 coronapatiënten op de afdelingen intensieve zorg.

Volgens viroloog Steven Van Gucht kunnen we ons nu maar beter aan de planning houden en niet beslissen om de versoepelingen vroeger van kracht te laten worden: "De agenda vervroegen zou het risico op heropflakkeringen verhogen. Momenteel circuleert er nog vijftien keer meer virus dan in dezelfde periode vorig jaar", aldus Van Gucht bij HLN.

Hetzelfde geluid is te horen bij biostatisticus Geert Molenberghs die zelfs zegt "zijn hart vast te houden voor 9 juni": "Vorige week waren er nog gemiddeld 2.400 besmettingen per dag. In juni vorig jaar lag dat rond de 100."

(Fausto by Tagtik/Source: HLN/Picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren