Tagtik

Vrouw bekent plots op radio dat ze zieke zoontje heeft gedood

Een vrouw van 77 is in Groot-Brittannië overleden nadat ze live op BBC radio bekende dat ze 44 jaar geleden haar zieke zoontje heeft gedood. 

Antonya Cooper uit Abingdon wilde met haar bekentenis op de openbare omroep het taboe doorbreken rond euthanasie en een versoepeling voor terminaal zieke mensen bepleiten.

Haar zoon Hamish kreeg op 5-jarige leeftijd de diagnose neuroblastoom, een zeldzame kanker die vooral kinderen treft. De artsen gaven hem nog drie maanden, maar het dappere jongetje vocht tot de laatste snik tot de pijn ondraaglijk werd. “Zestien maanden later leed hij verschrikkelijk veel pijn”, vertelde de moeder onlangs op de zender BBC Radio Oxford. Ze hekelde de “beestachtige” medische behandeling die hij onderging. Waardoor ze vervolgens besloot om het lijden van haar zoontje zelf te stoppen. Ze diende hem een dodelijke dosis morfine toe.

“Toen Hamish me op een avond in 1981 vertelde dat hij veel pijn had, vroeg ik of hij wilde dat ik de pijn zou wegnemen. ‘Ja, graag, mama’, antwoordde hij.” Daarop diende Antonya via zijn katheter een ​​hoge dosis morfine toe. “Toen hij me vroeg om die pijn weg te nemen, wist hij volgens mij wel wat er zou gebeuren. Dat was het enige juiste om te doen. Mijn zoon leed verschrikkelijk en had intense pijn, dat kon ik niet laten gebeuren.”

De 77-jarige vrouw werd dit jaar ook zelf ernstig ziek. Ze kreeg borst-, alvleesklier- en leverkanker en is intussen overleden. Haar pakkende getuigenis uit eigen ondervinding heeft het debat omtrent euthanasie helemaal opengegooid in het Verenigd Koninkrijk.

(FVDV for Tagtik/Source: BBC/Illustration picture: Annie Sprat for Unsplash)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren