Tagtik

Warmte-onweders trekken over België

Na enkele bijzonder warme en droge dagen krijgen we de rest van de week te maken met regenbuien en storm. Het blijft wel bijzonder warm.

Donderdagochtend is het wisselend bewolkt met kans op een (onweers)bui. Over het zuidoosten verwachten we de breedste opklaringen. In de namiddag neemt vooral over het westen de kans op enkele onweersbuien toe, eventueel vergezeld van wat hagel. Er staat een matige zuid, later zuidwestenwind. Aan zee steekt 's namiddags een zwakke tot matige noordwestenwind op, gekoppeld aan de zeebries. Donderdagavond- en nacht verloopt wisselend tot zwaarbewolkt en trekken onweerachtige buien over ons land vanaf het zuiden. Nog steeds hoge minima van 14 tot 19 graden bij een veelal zwakke veranderlijke wind.

Vrijdag start de dag reeds met enkele buien die vanuit Frankrijk richting Nederland trekken. Lokaal is daarbij onweer mogelijk. Overdag is het tijdelijk vaak droog met soms brede opklaringen. Later in de namiddag neemt de kans op enkele onweersbuien toe. Vooral over de westelijke landshelft kunnen deze hevig zijn. Het is nog warm met maxima van 22 graden aan zee tot 30 à 31 graden in Vlaanderen. De wind waait zwak uit noordoost en ruimt in de namiddag naar het zuiden en wordt matig.

Zaterdag start de dag op veel plaatsen met lage wolken. Later verschijnen er opklaringen vanaf het oosten. Op een bui na in de ochtend blijft het droog. Maxima rond 17 graden in het westen, 23 graden in het centrum en 25 graden in Belgisch Lotharingen. Er staat een zwakke tot matige westenwind die in de namiddag ruimt naar noordoost.

Zondag is het vaak bewolkt en kunnen reeds in de ochtend enkele onweersbuien ons land bereiken vanaf de Franse grens. Daarna wordt het tijdelijk droger maar in de loop van de namiddag of avond neemt de kans op onweer weer toe. Het wordt zo'n 21 graden aan zee en 24 tot 27 graden elders. Er staat een matige zuid- tot zuidwestenwind.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren